Drukuj

Stopień przybrązowienia skórki chleba

 

Automaty mają zazwyczaj trzy stopnie przybrązowienia skórki.

Dostępne są we wszystkich programach, które mają funkcję pieczenia. Wyjątkiem jest program krótki, gdzie ta funkcja jest wyłączona (na tym programie można piec tylko mały chleb o wadze 750 g).

 

Mamy do wyboru jasny brąz (skórka jasna), średni brąz (skórka średnio zrumieniona) i ciemny brąz (skórka ciemna).

Funkcja ta w większym stopniu dotyczy boków i spodu bochenka niż skórki na górze. Górna skórka zawsze będzie jaśniejsza od pozostałych. Należy więc ostrożnie ustawiać stopień przybrązowienia. Trzeba pamiętać, że jeżeli górna skórka będzie miała kolor bardzo ciemny, to boczne i spodnia będą prawdopodobnie już dość mocno przypalone.

Bardzo ciemny kolor skórki górnej możemy osiągnąć ustawiając program dodatkowego dopiekania. Na zwykłych programach wybierając nawet trzeci stopień przybrązowienia, nie ma się czego obawiać, nic się nie przypali.

 

Ewa Krzesińska